- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 45
- STOB recept
- Porce: 8.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 3 |
Cizrna sterilovaná | 265 |
Zeleninový vývar (čistý) | 800 |
Harissa | 50 |
Špenát | 200 |
Rajčatové pyré | 500 |
Česnek | 10 |
Cibule | 180 |
Petržel - kořen | 150 |
Mrkev | 350 |
Olej řepkový | 12 |
Dochucovadla:
koriandr, římský kmín, celá skořice, paprika, hmotnost hotového pokrmu 2500 g
Energetická hodnota celkem: 4211 kJ
Bílkoviny (g): 39,
Tuky (g): 23,
Sacharidy (g): 159,
SAFA (g): 2,
Cukry (g): 70,
Vláknina (g): 46,
Sůl (g): 15
Energetická hodnota na 1 porci: 526 kJ
Bílkoviny (g): 4.9, Tuky (g): 2.9, Sacharidy (g): 19.9, SAFA (g): 0.3, Cukry (g): 8.8, Vláknina (g): 5.8, Sůl (g): 1.9
Postup přípravy
Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, v hrnci restujeme na malém množství oleje. Po chvíli přidáme i pokrájený česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Přidáme koření (římský kmín, skořici a mletý koriandr) a ješte chvíli opékáme. Poté přidáme harrisu, mletou papriku, rajčatové pyré a zalijeme vývarem, dle chuti osolíme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni do změknutí zeleniny. Poté polévku rozmixujeme, přidáme uvařenou nebo sterilovanou cizrnu a prohřejeme. Na závěr přidáme omytý špenát a necháme jen krátce zavadnout. V případě chuti dosolíme nebo dochutíme kořením a podáváme posypané čerstvými bylinkami (petřželka nebo koriandr), můžeme zjemnit lžičkou zakysané smetany nebo jogurtu. TIP: Pro lepší chuť můžeme cizrnu okořenit a opéct na pánvi nebo v troubě a přidat do polévky až těsně před podáváním, cizrna bude chuťově výraznější a křupavější.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.